in ,

Zo zorg je ervoor dat je van die vieze geurtjes in je wasmachine af komt!

De oplossing voor als je wasmachine stinkt, vind je hier

De wasmachine stinkt: wat moet je doen?

Wat zou je toch zonder wasmachine moeten? Dag in dag uit vertrouwen we op de machine om die stapel was weer lekker schoon en fris te krijgen. En niets voelt zo goed als in een bed met pas gewassen beddengoed kruipen… Toch? Het doen van de was wordt een stuk onaangenamer als de wasmachine muffig ruikt en stinkt, of zelfs bruinige of grijzige vlekken in je wasgoed verschijnen na het wassen. Maar geen paniek, want wij hebben de beste oplossingen waarmee die stank binnen no time verleden tijd is! Samen met tips om te voorkomen dat je wasmachine weer gaat stinken.

Wasmachine stinkt: de oorzaak

Wat veroorzaakt nou eigenlijk die stank? Het antwoord op deze vraag: vetluis. Nu denk je waarschijnlijk aan die kriebelige beestjes op je hoofd, maar vetluis is iets heel anders! Vetluis is een samenklontering van wasmiddel dat niet goed is opgelost en huidschilfers, huidvet en haren die achterblijven na het wassen. Het ziet eruit als een vette, grijzige smurrie die vaak te zien is in en langs het rubber bij de deur van de wasmachine. Ook kan vetluis blijven plakken in de slangen van de wasmachine en in het zeepbakje.
Vetluis is een erg goede voedingsbodem voor bacteriën en die bacteriën veroorzaken de stank.
Klinkt erg vies allemaal! Dat wil je toch niet in je machine hebben? Gelukkig zijn er meerdere dingen die je kan doen om van de stank af te komen.

Hoge temperatuur wassen

Allereerst kan het helpen om de wasmachine een keer op een erg hoge temperatuur te laten draaien, 90 graden celsius of hoger. Als je geen wasgoed hebt dat je kan of wil wassen op zo’n hoge temperatuur, kun je de machine ook leeg laten draaien. In de lege trommel kun je eventueel wat soda of twee vaatwastabletten doen. Dit zal de wasmachine van binnenuit reinigen!

Het is belangrijk dat je na de hete was de deur van de wasmachine een aantal uur open laat staan. Hierdoor kan al het vocht dat achterblijft in de machine goed opdrogen. Bacteriën houden namelijk van een beetje vochtige omgeving. 

Wasmachine schoonmaken

Een hete was reinigt de machine van binnenuit, maar om de stank optimaal te verdrijven, kun je ook een paar losse onderdelen schoonmaken.

De rubberen ring rond de deur van de wasmachine is een plek waar vaak vetluis te vinden is. Je kunt de rubberen ring schoonmaken met een sopje van heet water en afwasmiddel. Na het schoonmaken maak je het rubber met een schone doek droog.

Ook het zeepbakje van de wasmachine kun je schoonmaken. Bij veel wasmachines kun je dit zeepbakje zelfs uit de machine halen. Als je niet zeker weet hoe dit moet, kijk dan in de handleiding van je wasmachine! Spoel de zeepresten weg met warm water en droog het vervolgens af met een schone doek.

Daarnaast kan in het filter van de wasmachine ook viezigheid achterblijven. Dit filter kun je bij de meeste wasmachines achter een klepje aan de voorkant vinden. Raadpleeg anders ook hiervoor de handleiding.

Stank voorkomen

Nadat je je wasmachine een ware schoonmaakbeurt hebt gegeven, wil je natuurlijk dat het zolang mogelijk zo schoon blijft! Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om te voorkomen dat je wasmachine weer gaat stinken.

  • Laat de wasmachine regelmatig (ongeveer één keer per maand) op hoge temperatuur draaien, bij voorkeur met een vaatwastablet of een beetje soda in de trommel. Deze hoge temperatuur is belangrijk, omdat wasmiddel dan goed oplost en de hitte de meeste bacteriën doodt.
  • Maak ongeveer elk half jaar het rubber en het zeepbakje schoon. Dit lijkt veel werk, maar het is zo gedaan en bespaart je een hoop gedoe en nare luchtjes! Zijn deze onderdelen na een half jaar nog niet echt aan een schoonmaak toe? Dan kun je het ook minder vaak doen natuurlijk.
  • Gebruik niet teveel wasmiddel. Let goed op de dosering van het wasmiddel dat je gebruikt. Teveel wasmiddel zorgt namelijk voor veel schuim dat in de slangen kan blijven plakken. Bovendien lost niet al het wasmiddel dan goed op en dat is een grote oorzaak voor het ontstaan van vetluis. En een lagere dosering bespaart ook nog eens kosten! Vaak staat de dosering die wordt aangeraden op de fles wasmiddel.
  • Gebruik een vloeibaar wasmiddel in plaats van waspoeder. Vloeibaar wasmiddel lost beter op.
  • Laat na een wasbeurt het deurtje van de wasmachine een tijdje open staan zodat de trommel goed kan drogen.

Als je deze tips toepast, zal je niet snel opnieuw last hebben van een stinkende wasmachine. En een schone wasmachine zorgt er ook voor dat er minder snel dingen aan kapot gaan! Zo kun je al dat wasgoed zonder problemen weg blijven werken.

Je vindt misschien ook interessant…

De 3 beste huishoud apps
Tips om je oven schoon te houden

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0
blender

Waar moet je op letten bij het kopen van een blender?

Airfryer op een lichte houten ondergrond

Alles dat je moet weten over een airfryer