in , ,

Zo maak je een gezellige maar rustige woonkamer!

Zo maak je een gezellige maar rustige woonkamer!

De woonkamer is waarschijnlijk de plek in huis die het meest gebruikt wordt. Je kunt er lekker op de bank hangen, tv kijken, een boek lezen, gezellig zitten met vrienden en familie. Samen met misschien de eetkamer of keuken is het vaak een middelpunt in huis. De woonkamer wil je natuurlijk lekker gezellig maken, maar zonder dat het er rommelig of te druk uitziet. Hoe doe je dat? Wij geven je tips voor het gezellig maken van je woonkamer zonder het helemaal vol te zetten of te hangen!

 

Kies de juiste bank

De bank is één van de meubelen waarop mensen het vaakst zitten. Het is één van de belangrijkste dingen in de woonkamer. Een bank mag dan ook best groot en opvallend zijn. Ga voor een bank in een rustiger kleur. Natuurlijke tinten, zoals lichtbruin, grijs en zwart passen vaak bij ieder interieur. Een stoffen bank die comfortabel zit, maakt van je woonkamer meteen een lekker plekje om te zitten!

 

Houd de bank rustig

Niet alleen door een neutrale kleur te kiezen, maar ook door het niet vol te leggen met kussens in allerlei kleuren. Een beetje kleur is natuurlijk niet verkeerd! Maar als je wil dat je woonkamer een beetje rustig oogt, leg je bank dan niet vol met kussens in alle kleuren van de regenboog.
Een plaid die op de bank ligt, maakt het ook gezellig en is fijn om lekker onder te kruipen. Ook hierbij geldt: leg de bank niet helemaal vol met allemaal kleedjes.

 

Een paar grote meubels in plaats van veel kleine

Wil je dat je woonkamer een rustige uitstraling heeft? Kies dan liever voor iets grotere meubels en niet voor veel kleine. Eén grote salontafel in plaats van een aantal losse tafeltjes. Eén kast die iets langer of groter is, in plaats van meerdere lossen kastjes die kleiner zijn.

 

Een mooi vloerkleed

Een vloerkleed maakt de woonkamer meteen gezelliger! Ga voor een groot kleed in een neutrale kleur voor bijvoorbeeld onder de salontafel. Houd het kleed rustig en niet te fel en zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor zoiets.

 

Goede lampen kiezen

Net zoals dat je beter een aantal grote meubels kan kiezen, kun je ook de verlichting slim kiezen. Een paar grotere lampen met een mooie kap in plaats van overal kleinere lampjes (die eigenlijk nóg niet genoeg licht geven). Ook een lichtstrip langs de muur kan een mooie oplossing zijn! Dit geeft een mooi licht, dat je vaak kan dimmen of juist feller kan zetten.

 

Zet niet overal decoratie neer

Ook hier geldt: groter en minder is beter. Je hoeft niet elk kastje vol te leggen met decoratieve dingen. Dit oogt namelijk vaak erg druk en onrustig en misschien ben je er nu nooit écht tevreden mee met hoe het eruit ziet. Kies liever voor één groter decoratiestuk dat de aandacht trekt. Denk hierbij aan een mooie, grote vaas, een grote plant, een paar kaarsenhouders of een mooie spiegel.

 

Licht is bepalend voor gezelligheid

Niet voor niets is een schemerig café gezelliger dan een kantoorruimte met felle tl-buizen. Licht heeft een grote invloed op hoe iets wordt ervaren. Gedimde lichten maken een ruimte vaak gezelliger. Lichten die je kan dimmen zijn dan ook erg handig. Als je wil lezen, kun je ze feller zetten. Wil je juist een iets gezelligere sfeer, dan verminder je de helderheid iets.
Eventueel kun je met een streng lichtjes wat meer gezelligheid brengen, maar alleen als dit het niet te druk maakt!
Ook kun je een paar grote kaarsen neerzetten en ‘s avonds aansteken.

 

Zet de vensterbank niet helemaal vol

Net zoals dat je beter niet alle kastjes en tafeltjes vol kan zetten, is het verstandig om ook de vensterbank niet helemaal vol te zetten. Ga liever voor één grote accessoire. Een mooie plant of een mooie vaas zijn goede dingen, het liefst in rustige kleuren die passen bij de rest van het interieur.

 

Kortom, wees vooral zuinig met wat voor spullen je zichtbaar in de woonkamer neerzet! Het is erg verleidelijk om allemaal leuke spulletjes te kopen bij de Action of de IKEA, maar heb je het echt nodig? Waarschijnlijk niet! Het ligt er uiteindelijk alleen maar. En na een tijdje vraag je, je dan weer af: de woonkamer ziet er zo rommelig uit, hoe kan dat toch?

Lege plekken hoeven niet altijd opgevuld te worden. Ook een rustige woonkamer kan hartstikke gezellig zijn! Zo bespaar je ook nog eens geld en het zorgt weer voor een beetje minder afval.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

9 Eenvoudige tips voor besparen op boodschappen

Meal prep: bespaar tijd en eet gezonder!