in ,

Zo kun je eenvoudig de vaatwasser reinigen

Eenvoudige stappen om de vaatwasser te reinigen

De vaatwasser is één van de apparaten in huis waar we vrijwel dagelijks op vertrouwen, net zoals de wasmachine. Beide maken belangrijke dingen voor ons schoon en schelen ons heel wat werk! Zonder vaatwasser gaat er heel wat meer tijd zitten in het wegwerken van alle vieze vaat die op een dag ontstaat. Maar denk je er ook wel eens aan om de vaatwasser te reinigen?

 

Vaatwasser reinigen

Door alle vieze vaat komt er een hoop viezigheid terecht in de vaatwasser en de leidingen daarvan. Bovendien kan kalk uit water voor kalkaanslag zorgen en kunnen in de vochtige omgeving bacteriën groeien. Op korte termijn zijn dit vaak geen problemen, maar als je de vaatwasser niet af en toe reinigt, kan hij gaan stinken. Ook kan de vaat niet meer goed schoon worden.
Gelukkig is de vaatwasser reinigen niet zo moeilijk!

 

Heet programma draaien

Vette aanslag kun je wegspoelen door de vaatwasser heet te laten spoelen. Zet de vaatwasser aan op een hoge temperatuur en laat hem hier een programma op draaien. Als je dat wil, kun je een speciaal reinigingsmiddel voor de vaatwasser toevoegen.

 

Vaatwasser filters schoonmaken

De vieze restjes van de vaat moeten ergens blijven. Deze spoelen niet mee naar het riool, maar blijven voor een groot deel achter in de filters of zeven van de vaatwasser. Je kan je wel voorstellen hoe dat er na een tijdje uit gaat zien!
Je kunt de filters losdraaien, eruit trekken en dan onder de kraan schoonmaken. Spoel ze ook met heet water, zodat het vet ook weg wordt gewassen.
Na het schoonmaken draai je de filters weer goed aan op hun plaats.

 

De sproeiarm schoonmaken

Door kalk, vette aanslag of restjes van de vaat kunnen de sproeigaatjes in de sproeiarm dichtslibben of verstopt raken. De druk van het water wordt dan niet goed over de sproeiarm verdeeld. Het kan zijn dat de vaat hierdoor niet goed schoon wordt. Ook kan er hierdoor een lekkage ontstaan. Dat wil je natuurlijk niet!

De sproeiarm schoonmaken kun je eenvoudig doen. Je draait het ding los, spoelt het af onder de kraan en prikt de gaatjes door, bijvoorbeeld met een satéprikker.

 

Klep en rubber schoonmaken

Als laatste ga je nog even met een vochtige doek langs de randen van de vaatwasser, de klep en het rubber langs de klep. Om te voorkomen dat het lang vochtig blijft in de vaatwasser, zet je deze een stukje open als hij klaar is met wassen. De warmte en damp kunnen dan ontsnappen.

 

De vaatwasser langer schoon houden

Na de vaatwasser reinigen wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mooi schoon blijft. Hiervoor hebben we een aantal tips! 🙂

  • Laat de vaatwasser regelmatig een heet programma draaien, eens in de maand bijvoorbeeld.
  • Doe de vaatwasser reinigen twee keer per jaar grondiger, dus ook de filters en sproeiarm. Vaker als je merkt dat de vaat niet goed meer schoon wordt.
  • Spoel erg vieze vaat eerst af onder een hete kraan voor je het in de vaatwasser zet.
  • Ga je een nieuwe vaatwasser aanschaffen? Let dan op het schoonmaakgemak van de filters en de sproeiarm.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

De voordelen van een eigen moestuin

Zilvervisjes in huis bestrijden en voorkomen