in ,

Zo is jouw oven in no time weer helemaal schoon!

De beste tips & tricks voor het schoonmaken van je oven

Zo is jouw oven in no time weer helemaal schoon!

Wie houdt er nu niet van een paar lekker knapperige afbakbroodjes of een croissant uit de oven? Of nog beter: een zelfgemaakte pizza! Door al dat gebruik merk je dat de oven op den duur vies wordt. Op de bodem bakken achtergebleven restjes en vettigheid aan en ook het rooster ziet er na een tijdje niet zo glimmend en schoon meer uit. De oven schoonmaken lijkt een hele klus, maar wees gerust, met de onderstaande tips is jouw oven binnen de kortste keren weer blinkend schoon!

Baking soda in huis en daarmee de oven schoonmaken? Ga daarvoor naar dit artikel!

Oven schoonmaken: het begin

Om te beginnen met de oven reinigen kun je met de stofzuiger, een kruimeldief of simpelweg met stoffer en blik over de bodem van de oven gaan. Zo ben je binnen een paar seconden van de losse kruimels die er nog liggen af. Vergeet niet om ook goed te zuigen bij de rubberen rand langs de deur. Hier blijven nog wel eens kruimels achter haken.

Binnenkant van de oven reinigen

De aangekoekte etensresten en vettigheid zijn het moeilijkst om weg te krijgen, maar zo heel moeilijk hoeft dat niet eens zozeer te zijn! Een handige tip om die aangekoekte plekken weg te krijgen, is met behulp van citroenschijfjes. Ga als volgt te werk:

 • Verwarm de oven voor op 200 °C.
 • Snijd een citroen in schijfjes en leg deze in een klein laagje water in schaaltje of bakje dat in de oven kan. Als de oven opgewarmd is, zet je dit erin.
 • Laat de citroenschijfjes ongeveer 10 tot 15 minuten liggen voordat je het schaaltje eruit haalt.
 • Door het verdampte citroensap is het bruine vet zacht geworden. Nu kun je het makkelijk met een stuk keukenpapier of een doekje verwijderen! Als er toch nog wat hardnekkige plekken zijn, kun je natuurlijk ook met een schuurspons erlangs gaan.
 • Neem daarna de wanden en bodem nog een keer af met een schone doek, zodat deze helemaal schoon zijn.

In plaats van citroenschijfjes, kun je ook een schaaltje met heet water met een scheutje schoonmaakazijn in de oven zetten. Laat dan de oven aan en laat het geheel zo’n kwartier tot een half uur staan.

Raampje van de oven schoonmaken

Ook het raampje van de oven kan wat beslagen zijn door een vettige waas. Niet handig natuurlijk als je wil zien hoe ver die pizza al gebakken is! Je kunt het raampje schoonmaken met een glasreiniger.

Een andere optie is om het te reinigen met groene zeep, als het echt heel erg vettig is en je dit met glasreiniger niet goed weg krijgt.

 • Verwarm de oven voor op 200 °C.
 • Als de oven warm is, ga je met de groene zeep langs het raampje en eventueel andere erg vette plekken. Kijk uit dat je je niet brandt aan het metaal of aan de klep van de oven!
 • Zet een kom met heet water of wat ammoniak in de oven en doe de deur dicht.
 • Laat een tijdje staan, 1 á 2 uur bijvoorbeeld. Daarna kun je met een vochtige doek de zeep en het vet zo weg poetsen!

Ovenrooster schoonmaken

Ook het rooster in de oven kan vies worden en dit is vaak minder makkelijk om te reinigen dan een bakplaat, waar je gewoon een laagje water met azijn in kan laten weken. Een tip om het rooster glimmend schoon te krijgen zonder al te veel moeite, is door gebruik te maken van waspoeder:

 • Vul een bak die groot genoeg is om de hele bakplaat in te stoppen met heet water.
 • Meng waspoeder door het water heen.
 • Leg het rooster in het water met wasmiddel.
 • Laat een paar uur weken. Dit kun je bijvoorbeeld ook ‘s nachts doen.
 • Haal het rooster uit het water en het glimt weer als nieuw! Eventueel kun je nog even met een doekje er langs gaan.

Heb je geen geduld om zolang te wachten? Dan kun je het rooster ook tussen twee natte kranten leggen. Het vet trekt vervolgens in het papier, waardoor jij de viezigheid daarna makkelijk weg kan vegen.

Nu je de oven helemaal schoon hebt gemaakt, wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk schoonhouden. Ook daar hebben wij een paar handige tips voor!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0
huishoudboekje

Krijg meer inzicht in je financiën voor het huishouden met het huishoudboekje

Een klein zeefje met baking soda poeder ligt op een houten ondergrond

Waar kun je baking soda kopen?