in ,

Zilvervisjes in huis bestrijden en voorkomen

Zilvervisjes in huis bestrijden en voorkomen

Je hebt ze misschien wel eens gezien in huis: zilvervisjes. Kleine, dunne beestjes (ongeveer tot een centimeter lang) met een lange, soort antennes. Ze zijn redelijk plat en erg snel. Zie je er eentje op de muur zitten? Tegen de tijd dat je een papiertje hebt om ze mee te vangen, zijn ze soms alweer weggeschoten. Wat kun je toch doen tegen deze vervelende beestjes? Wij hebben het voor je uitgezocht!

 

Zilvervisje of papiervisje?

Zilvervisjes lijken heel erg op papiervisjes. Alleen zijn zilvervisjes iets donkerder van kleur. Ook zijn bij zilvervisjes de voelsprieten kleiner dan het lichaam. Bij papiervisjes zijn de voelsprieten vaak langer dan het lichaam.

Bovendien leven ze op verschillende plaatsen. Zilvervisjes in huis houden van warme en vochtige plaatsen, zoals de badkamer, keuken en kelder. Papiervisjes zitten liever op warme, maar iets drogere plaatsen, zoals het cv-hok, de zolder, en plekken waar dingen zoals boeken, papieren en kleding opgeslagen liggen. De vezels hiervan eten ze namelijk.

 

Gaten en kieren dichtmaken

Zilvervisjes komen vaak binnen door kieren, gaten en naden in huis. Voordat je begint met het bestrijden van deze diertjes, is het dus een goed idee om eerst kieren en gaten dicht te maken. De makkelijkste manier om dit te doen is door het dicht te kitten.

Het dichtmaken van kieren en gaten zorgt er ook gelijk voor dat je huis weer iets beter geïsoleerd is! Een dubbele winsituatie dus. 🙂

 

Zilvervisjes en papiervisjes bestrijden

Zitten de zilvervisjes al bij je binnen? Ook dan kun je er gelukkig iets aan doen. Het helpt om warme, vochtige omgevingen goed te ventileren. Zet dus dagelijks even een raam open in de badkamer of andere ruimten waar de beestjes zitten. Kou en droge lucht vinden de zilvervisjes namelijk niet leuk. Pak dus ook lekkages aan om de vochtigheid in je huis terug te dringen.

Voor papiervisjes in huis geldt hetzelfde: goed ventileren en de ruimte regelmatig koelen. Je doodt ze er niet meteen mee, maar kou vertraagt wel hun ontwikkeling.

Kamers die je niet vaak gebruikt, kun je dus het beste koel laten.

 

Papiervisjes voorkomen

Om te voorkomen dat papiervisjes een overvloed aan eten hebben, kun je boeken en andere papieren en kleding het best bewaren in afgesloten plastic dozen. Geen karton, want dat eten ze ook! Ook schilderijen en behang staan wel eens op hun menu. Brengt behang dus zo naadloos mogelijk aan, zodat papiervisjes er niet achter kunnen gaan zitten.

 

Zilvervisjes plaag: professionele bestrijding inschakelen

Als de zilvervisjes in huis echt een plaag voor je vormen, kun je het beste een professionele bestrijder inschakelen. Er zijn bestrijdingsmiddelen op de markt die je zelf kan gebruiken, maar let wel op met het gebruik hiervan. Gebruik alleen middelen met een Ctgb-toelating. Deze middelen zijn ook vaak giftig voor andere insecten en soms zelfs voor waterdieren. Dek een aquarium of vissenkom dus af als je het spul gebruikt.

 

Zilvervisjes en papiervisjes zijn misschien enge beestjes om te zien, maar ze zijn gelukkig totaal niet schadelijk voor de gezondheid. Spinnen eten ook graag zilvervisjes, dus misschien moet je die spin toch maar niet meteen doodslaan de volgende keer. 😉

 

Je vindt misschien ook interessant…

Zo kun je eenvoudig de vaatwasser reinigen 
Praktische tips om minder wegwerpplastic te gebruiken

 

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Comments

0 comments

Zo kun je eenvoudig de vaatwasser reinigen

Dit is de optimale indeling voor jouw koelkast!