in ,

Vier havermout recepten: eenvoudig, goedkoop en gezond!

Vier havermout recepten: eenvoudig, goedkoop en gezond!

Bij het horen van het woord “havermout” denk je misschien direct aan een dikke, niet heel lekker uitziende havermoutpap, waar maar weinig smaak aan zit. Havermoutpap kan een beetje smaakloos zijn, maar dat is maar net hoe je het bereid en waarmee! Bovendien kun je met havermout nog veel meer dingen maken, zoals koekjes en muffins. Deze zijn niet alleen erg lekker, maar ook nog eens heel gezond! Havermout is daarnaast ook nog eens makkelijk te bereiden en goedkoop.
Lees hier waarom havermout zo gezond is en ga meteen aan de slag met één van de vier simpele basis recepten!

 

Benamingen voor havermout

In de supermarkt zijn vaak verschillende “soorten” havermout te vinden. Hierbij zit het verschil in de grootte van de stukjes havermout. De meest voorkomende benamingen zijn:

  • Gewone havermout of gemalen havervlokken
  • Havergrutten (steel-cut oats in het Engels)
  • Havervlokken (rolled oats in het Engels)
  • Havermeel: fijngemalen haver

Havermout is dus gewoon te vinden in de supermarkt. Het is relatief goedkoop en dat maakt het de ideale basis voor erg veel recepten!

 

Waarom is havermout gezond?

Havermout heeft verschillende eigenschappen die deze soort ontbijtgranen erg gezond maken. Zo bestaat havermout voor een groot deel uit vezels. Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking en stoelgang. Bovendien hebben vezels ook een gunstig effect op de huid!
Daarnaast bevat havermout verschillende vitaminen en vooral veel mineralen.
Havermout bestaat uit veel complexe koolhydraten. Deze worden langzaam opgenomen door het lichaam en zorgen daardoor voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
Ten slotte is havermout ook een goede bron van plantaardige eiwitten.

In dit artikel geven we je vier eenvoudige recepten met havermout. Het zijn recepten die simpel te maken zijn en de basis vormen voor erg veel varianten! Probeer dus vooral verschillende dingen uit.

 

Havermoutpap: basisrecept

Dit recept ken je misschien wel van vroeger: havermoutpap. Met de juiste toevoegingen en geserveerd met vers fruit of een lekkere saus is havermoutpap heerlijk als ontbijt. Bovendien vult het ook nog eens goed en geeft het je veel energie!

Voor havermoutpap heb je nodig:

  • 40 – 50 gram havermout
  • 200 ml water of een (ongezoete) plantaardige melk

Je brengt de havermout met het water/de melk aan de kook en laat het ongeveer 3 minuten zachtjes opstaan. Daarna kun je de havermoutpap serveren met allerlei soorten toppings. Vers fruit is erg lekker, maar andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld: kaneel, cacaopoeder, kokos, noten, zaden of pitten, chocovlokken of cacaonibs, chocoladesaus, pindakaas, honing.
Probeer verschillende dingen uit en vind jouw favoriete combinatie! Is de pap te waterig of juist te dik, speel dan een beetje met de hoeveelheid havermout en vocht. 

 

Havermout koekjes

Als we het over havermout recepten hebben, mogen koekjes niet ontbreken! Haverkoekjes zijn erg lekker als verantwoord tussendoortje. Ze zijn makkelijk te maken en met dit recept van degroenemeisjes.nl heb je maar een paar ingrediënten voor nodig! Het is een recept voor 4 haverkoekjes:

  • 90 gram havervlokken of havermout
  • 1 Grote rijpe banaan (een banaan is rijp als op de schil bruine stipjes verschijnen)
  • Kaneelpoeder
  • Optioneel: een fruitspread, jam of chocolade

Allereerst verwarm je de oven voor op 180 graden.
Als je havervlokken gebruikt, vermaal je deze met een keukenmachine of blender tot ze een beetje fijngesneden zijn. Daarna mix je deze haver met een geprakte banaan en een beetje kaneel. Het mixen hiervan gaat het makkelijkst met je handen.
Als het beslag klaar is, maak je daarvan vier bolletjes op een bakplaat. Het is aan te raden om hier een bakpapier onder te leggen.

Wil je wat extra smaak geven aan je haverkoekjes? Dan kun je het midden van de bolletjes beslag een beetje in duwen met je vinger. In dat kommetje kun je vervolgens een fruitspread, jam of stukjes chocolade doen!
Bak de koekjes zo’n 12 minuten in de oven of tot wanneer jij vindt dat ze er goed uitzien!

Je kunt altijd een beetje met het recept spelen door andere dingen aan het beslag toe te voegen, zoals noten, zaden, chocolate chips of cacaopoeder.

 

Havermout pannenkoekjes

Op puursuzanne.nl vonden we een eenvoudig recept voor pannenkoekjes van havermout! Het recept is goed voor zo’n 14 kleine pannenkoekjes, die niet alleen lekker zijn, maar er ook nog eens heel leuk uitzien. Bak een aantal pannenkoekjes, maak er een stapeltje van en versier het met stukjes fruit en een lekkere saus.

Dit is het recept:

  • 100 gram havermout
  • 300 ml amandelmelk (of een andere plantaardige melk)
  • 1 rijpe banaan
  • 1 Theelepel baking soda
  • Een eetlepel citroensap (om de baking soda te activeren)
  • 1 Theelepel vanillepoeder
  • Kokosolie of een boter voor het bakken
  • Om mee te serveren: fruit, chocola, een lekkere saus, etc.

Meng de havermout, amandelmelk en banaan in een blender tot het een beetje een egale massa is. Daarna voeg je de baking soda, het citroensap en de vanillepoeder toe en laat je het nog even mengen. Het beslag moet niet te dun zijn. Is het naar jouw idee te waterig? Voeg dan wat meer havermout toe.
Als je het beslag klaar hebt, kun je de pannenkoekjes gaan bakken. Neem niet teveel beslag in één keer, want dan worden ze groter. Draai het pannenkoekje om als er bubbels verschijnen en het beslag wat droger wordt. Je bakt beide kanten tot ze mooi goudbruin zijn.

Je kunt de pannenkoekjes serveren met wat je maar lekker vindt! Eventueel kun je dingen als rozijnen, stukjes gember of chocoladestukjes aan het beslag toevoegen.

Lees hier waar je baking soda kan kopen bij jou in de buurt.

 

Blauwe bessen havermoutmuffins

Ook havermoutmuffins mogen natuurlijk niet ontbreken bij de havermout recepten. Dit recept voor blauwe bessen havermoutmuffins is van puursuzanne.nl. Natuurlijk kun je het ook met chocolade, noten of andere fruitsoorten maken!

  • 2 Rijpe bananen
  • 100 gram havermout
  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad (optioneel)
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 eetlepel kokosrasp, chocoladerasp of wat jij lekker vindt
  • 2 eetlepels kaneelpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • Een scheutje citroensap
  • 80 gram blauwe bessen, vers of uit de vriezer

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Mix de bananen, havermout, het lijnzaad, de kokosolie, kokosrasp en het kaneel in een keukenmachine door elkaar tot er een beetje een egaal beslag ontstaat. Voeg voor een luchtig beslag een scheutje spa rood toe. Daarna voeg je de baking soda en het citroensap toe en laat je het nog even mixen.
Schep de blauwe bessen door het beslag.
Doe het beslag in de bakvormpjes en bak het zo’n 30 minuten in de oven.

Ook deze havermoutmuffins kun je serveren met vers fruit of een lekkere saus!

Lees hier waar je baking soda kan kopen bij jou in de buurt.

 

Eindeloos variëren

Deze recepten zijn erg eenvoudig en vormen de basis van bakken met havermout. Je kunt uitproberen met verschillende toevoegingen voor andere smaken en combinaties. Ze zijn lekker als ontbijt, maar ook als tussendoortje.

Heb jij een favoriet recept met havermout? Laat het weten in de reacties helemaal onderaan de pagina! 😀

 

Je vindt misschien ook interessant…

Met deze tips gaat gezond(er) eten je dit keer wél lukken!
Heerlijke recepten voor zoete aardappel uit de oven

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Comments

0 comments

Dit is de optimale indeling voor jouw koelkast!

Eenvoudige tips voor fruitvliegjes bestrijden