in ,

Praktische tips om minder wegwerpplastic te gebruiken

Praktische tips om minder plastic te gebruiken

Misschien heb je het wel eens gezien: schokkende beelden van bergen met plastic op stranden, in rivieren en in de oceaan. Vogels en zeedieren die zoveel plastic in hun maag hebben dat ze eraan sterven. Dieren die verstrikt zitten in plastic zakken en andere wegwerpproducten van dit materiaal. Wil jij ook minder wegwerpplastic gebruiken? Wij geven je een aantal tips die je op weg helpen en ideeën voor alternatieven!

Een groot probleem

Wegwerpplastic is wereldwijd een enorm probleem. Het wordt één keer gebruikt en daarna weggegooid. Ondanks steeds betere afvalscheiding, wordt maar een klein deel van het plastic afval daadwerkelijk gerecycled. De hoeveelheid plastic die mensen weggooien is gewoonweg schokkend. Het gaat vooral om verpakkingen, tasjes en dingen zoals wegwerp bekers, rietjes, bestek, enzovoorts. Minder wegwerpplastic gebruiken is dan ook zeker een goed initiatief om mee bezig te zijn. En iedereen kan dit eenvoudig doen!

Kleine vernaderingen

Er zijn steeds meer dingen op de markt die plastic wegwerpartikelen vervangen. Het is een kleine investering, die zichzelf zeker terugbetaald op den duur! Het scheelt je namelijk ook afval. Plastic dingen die je kan vervangen door duurzamere alternatieven:

  • Tandenborstel: ook die gooi je na een tijdje weer weg. Gebruik bijvoorbeeld een tandenborstel gemaakt van bamboe. Veel beter afbreekbaar in de natuur!
  • Rietjes: heb je die überhaupt perse nodig? Tegenwoordig zijn er bamboerietjes en rietjes gemaakt van roestvrij staal. De laatstgenoemde kan gewoon mee in de vaatwasser.
  • Plastic bestek: zorg voor een setje bestek dat langer meegaat dan één keer. Zeg in eettentjes, kantines en dergelijke gewoon dat je er geen wegwerpbestek bij hoeft.
  • Scheermesjes: investeer in één goed scheermesje waar je een hele tijd mee kan, in plaats van wegwerpmesjes. Of ga ook hierbij voor een duurzame variant, zoals van bamboe.

 

Groente- en fruitnetje

Die dunne plastic zakjes waar je groente en fruit in kan doen in de supermarkt zijn natuurlijk hartstikke handig. Maar juist dit soort zakjes en tasjes belandt vaak op plekken waar je dat niet wil hebben. Het wordt makkelijk meegevoerd door de wind.

Schaf daarom eenmalig een groente- en fruitnetje aan, of meerdere hiervan. Stop deze standaard in je boodschappentas, boodschappenkrat, fietstas of auto en gebruik het! Dit scheelt al snel heel wat plastic tasjes per jaar. Je doet immers vaak boodschappen.

Bakjes in plaats van zakjes

Wat voor groente- en fruitzakjes geldt, geldt ook voor boterhamzakjes en andere (diepvries)zakjes waar je dingen in kan bewaren. Je kunt beter investeren in een goed setje tupperware bakjes en een boterhamtrommel. Dit scheelt heel wat rollen boterhamzakjes en daarmee bespaar je dus uiteindelijk ook geld! In een lunchtrommel wordt je brood ook niet zo snel geplet als er zware dingen op vallen!

Neem een eigen flesje mee

Deze kun je onderweg makkelijk bij vullen met water. Zo hoef je niet altijd maar flesjes drinken te kopen, die je na consumptie meteen weggooit. Ook scheelt het je geld, kraanwater is immers gewoon gratis!

Kleine veranderingen

Het zijn allemaal kleine, eenvoudige veranderingen die je toe kan passen! In een jaar telt dat bij elkaar heel erg op en wie weet inspireer jij er ook weer andere mensen mee! Wees lief voor onze aarde, want daar hebben we er maar één van.

 

Minder wegwerpplastic gebruiken kun je al doen door deze eenvoudige tips te gebruiken! Vervang kleine dingen door opties die meer duurzaam zijn en je bent goed op weg. Wat doe jij om minder plastic te gebruiken? Laat het weten in de reacties! 🙂

 

Je vindt misschien ook interessant…

Een bijenvriendelijke tuin maken en waarom dat zo belangrijk is!
9 Eenvoudige tips voor besparen op boodschappen

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Meal prep: bespaar tijd en eet gezonder!

De voordelen van een eigen moestuin