in , , ,

Met deze opruimtips krijg je een net huis en meer rust in je leven!

Met deze opruimtips krijg je een net huis en meer rust in je leven!

Hoe vaak heb je jezelf al wel niet voorgenomen om je huis op te gaan ruimen, of alleen de slaapkamer of woonkamer? En hoe vaak heb je dat al wel niet uitgesteld, omdat het een veel te grote klus leek om aan te beginnen? Je bent in ieder geval niet de enige! Opruimen stellen we allemaal wel eens uit, vooral als het echt heel hard nodig is. Je hebt geen tijd, geen zin, of je weet niet goed waar je moet beginnen. Met deze opruimtips is dat verleden tijd!

 

Opruimen maakt gelukkig

Spullen die overal rondslingeren, het ziet er niet alleen slordig uit, maar kan ook een effect hebben op je humeur. Al die onnodige rommel kan voor stress en chaos in je hoofd zorgen. Want waar laat je alles? En het ligt altijd in de weg als je ergens bezig wil gaan. Dat zorgt voor frustratie die helemaal niet nodig is!
Dus ga aan het opruimen – en flink ook. Doe alles weg dat je niet nodig hebt, dat je niet gelukkig maakt, dat je al een hele tijd niet gebruikt hebt. Grote kans dat je het in de toekomst niet nodig hebt als je het, het afgelopen jaar geen één keer aan hebt geraakt.
Alleen hoe pak je dat aan, zo’n grote opruim-operatie?

 

Verdeel het opruimen in kleinere delen

Je kunt niet je hele huis in één keer opruimen, dus verdeel de grote klus in kleinere delen. Begin bij de woonkamer of juist bij de garage. En binnen een kamer kun je de gebieden ook opdelen: ruim eerst je bureau op, daarna je klerenkast, daarna de boekenkast. Zo maak je een rondje door de kamer.

 

Gooi spullen meteen in een vuilniszak

Door de spullen die je niet meer wil hebben meteen in een vuilniszak te gooien, wordt het veel tastbaarder dat je aan het opruimen bent. Je ziet de rommel niet meer, je verplaatst het niet alleen. Nee, je gooit het echt weg.
Je kunt eventueel aparte zakken maken: eentje voor dingen die meteen weg kunnen, eentje voor dingen die je weg wil geven of wil doneren en eentje waar oud papier in kan. Zo blijft opruimen georganiseerd! Houd voldoende zakken bij de hand. Breng de zakken na het opruimen meteen weg of gooi ze meteen in de vuilnisbak! Zo liggen ze daarna niet nog een paar dagen rond te slingeren in huis.

 

Vraag je af of je nog gelukkig wordt van het voorwerp

Het is soms moeilijk om dingen weg te gooien, dat begrijpen we helemaal! Wat als je dat ene ding tóch nog een keer nodig hebt? Of als je dat shirt toch nog eens aan wil? Dit zijn gedachten die je los moet laten. Als het al zolang ergens in een kast of lade ligt, is de kans dat je het nog een keer nodig hebt, super klein. Twijfel je over of je iets weg wil gooien, dan kun je, je dit soort vragen stellen:

  • Word ik er gelukkig van als ik dit houd? Word ik er gelukkig van als ik er een plekje voor moet zoeken en het daar maar weer ligt?
  • Kan ik het makkelijk en tegen een redelijke prijs opnieuw kopen als het nodig is? Zo ja: dan weg ermee.
  • Heb ik een goede plek om dit op te ruimen? En is het die ruimte waard?

Bij sommige dingen zal het moeilijk blijven om ze weg te doen, maar herinneringen zitten in je hoofd – die zijn niet altijd verbonden aan voorwerpen. En als de spullen eenmaal weg zijn, is de kans groot dat je het voorwerp de volgende dag alweer vergeten bent!

 

Ruim spullen slim op

Opruimen draait lang niet alleen om weggooien, het gaat ook om slim opruimen. De IKEA heeft hier de afgelopen jaren perfect op ingespeeld door allerlei opruimoplossingen aan te bieden. Talloze verschillende kasten, dozen, ladeblokken, en ga zo maar door.
Een ruimte lijkt meteen een stuk rustiger en netter als alle losse dingen uit het zicht zijn. Dus koop zo’n kast met vakken van de IKEA en berg alle spullen soort bij soort op in de stoffen dozen die je in die kast kan schuiven. En dan niet de hele kast vol zetten met decoratie dingetjes. 😉

Kortom, zorg dat alles een vaste plek heeft. Dit houdt je ruimte netjes én het maakt het makkelijker om rondslingerende dingen op de juiste plek weg te stoppen! Dat scheelt weer tijd.

 

Begin er gewoon mee

Dit klinkt simpel, maar het is wel zo. Soms moet je er gewoon mee beginnen. Zet een wekker op vijf minuten en spreek met jezelf af dat je in die paar minuten alleen bezig gaat met dingen opruimen. De kans is groot dat je al snel in de goede flow komt en door blijft gaan met opruimen, ook nadat de wekker is gegaan!
Als je eenmaal bent begonnen met opruimen, merk je hoe fijn het is om je huis weer op orde te krijgen. Hoe fijn het is om minder spullen te hebben en meer rust. Houd die motivatie vast!

 

Moeite om motivatie te blijven houden? Schrijf voor jezelf de redenen op waarom je op wil ruimen. Of lees inspirerende blogs over opruimen en kijk video’s die jou inspireren om er zelf mee aan de slag te gaan!

Heb je zelf nog opruimtips die je graag wil delen? Laat een reactie achter onderaan de pagina 🙂

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0
Gerecht met zoete aardappel patat, sla en een sausje

Heerlijke recepten voor zoete aardappel uit de oven

Een bijenvriendelijke tuin maken en waarom dat zo belangrijk is!