in , ,

Is een airfryer echt gezonder dan een frituurpan?

Uit alle hoeken klinkt het: airfryen is gezonder dan frituren. De airfryer wordt dan ook een steeds populairder product, dat op meer en meer plekken te vinden is. Maar is een airfryer nu echt gezonder dan patat en snacks frituren in een frituurpan? Vind hier je antwoord op die brandende vraag!

Verschil tussen airfryer en frituurpan

In het kort het verschil tussen een frituurpan en een airfryer: een frituurpan gaart eten door het verhitten van olie of vet. Een airfryer gaart eten door middel van hetelucht. Bij beide bereidingen worden de patat en de snacks lekker krokant en bruin!

Bijna geen olie nodig

Het eerste verschil dat de airfryer gezonder maakt, is dat je geen of heel weinig frituurvet of frituurolie nodig hebt. Dit zijn vaak verzadigde (ongezonde) vetten. Bovendien zijn olie en vet alleen maar calorieën. Het zijn lege calorieën, wat betekent dat er verder geen voedingsstoffen in het product zitten. Daarnaast zit in een klein beetje vet of olie al een groot aantal calorieën.

Bij een airfryer is tot ruim 80% minder vet nodig.

Geen oud vet

Bij een airfryer gebruik je dus geen of heel weinig olie. De olie die je gebruikt, is vers, zoals bijvoorbeeld olijfolie, en wordt niet opnieuw gebruikt. Bij een frituurpan wordt soms weken in hetzelfde vet of in dezelfde olie gebakken. Het vet wordt meestal veel minder vaak ververst dan zou moeten en dat is erg ongezond.

Minder acrylamides

Bij het bereiden van eten in de airfryer komen tot 90% minder acrylamides vrij dan wanneer je iets frituurt in een frituurpan. Hoge innames van acrylamide zijn schadelijk voor mensen.

Maak het nog gezonder!

Wil je nog iets gezonder bezig zijn met de airfryer? Maak dan je eigen patat van verse aardappelen. Bij kant-en-klare diepvriespatat uit de supermarkt zijn vaak toevoegingen gedaan, zoals zout of vet. Zelf patat maken is heel makkelijk en je kunt zo zelf de dikte van je patat bepalen! Het kost natuurlijk wel wat meer werk.

Gezonder, maar…

Natuurlijk is het niet zo dat je ineens onbeperkt snacks, zoals frikandellen en kroketten, kan gaan eten omdat je het met de airfryer maakt. Het is gezonder dan met de frituurpan, maar nog steeds zijn snacks niet bepaald een superfood. 😉

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Comments

0 comments

Airfryer op een lichte houten ondergrond

Alles dat je moet weten over een airfryer

Hier moet je op letten als je een frituurpan gaat kopen