in ,

Heerlijke recepten voor zoete aardappel uit de oven

Twee overheerlijke recepten voor zoete aardappel uit de oven

Gewone, gele aardappelen zijn met vrijwel alles te combineren. Niet voor niets zijn ze in ons land zo populair als basis voor een lekker warme maaltijd. En ook patat en gebakken aardappeltjes zijn heerlijk! Zoete aardappel is een minder bekend product om gerechten van te maken. Zoals de naam al zegt is zoete aardappel zoeter dan gewone aardappel. Hierdoor is dit niet met alles te combineren. Toch zijn er genoeg heerlijke recepten te maken met dit product!

 

Zoete aardappel geen familie van gewone aardappel

Door de naam denk je misschien dat zoete aardappel familie is van de gewone aardappel. Dit is niet zo! Zoete aardappel behoort tot de windefamilie binnen het plantenrijk. Gewone aardappel hoort bij de nachtschadefamilie.
Wel lijken de producten erg op elkaar, zowel qua buitenkant als qua structuur.

Met zoete aardappel kun je van alles maken. Het is lekker gekookt, uit de oven, in een soep, in een stamppot.
In dit artikel lichten we recepten voor zoete aardappel uit de oven uit!

 

Recept voor zoete aardappel patat uit de oven

De smaak is misschien een beetje wennen in het begin, maar ook zoete aardappel frietjes zijn heerlijk! Vooral met goede kruiden en een lekker sausje erbij is dit net zo smullen als “normale” patat.

Het maken van zoete aardappel patat uit de oven is erg eenvoudig:

  • Laat de oven voorverwarmen op 230 graden celcius.
  • Terwijl de oven opwarmt, schil je de zoete aardappelen.
  • Snijd de aardappel in patat zo dik of dun als je dat zelf wil.
  • Strooi kruiden over de patatten heen. Denk aan kruiden zoals: zout, knooflookpoeder, chili-kruiden, paprikapoeder. Wat jij maar lekker vindt!
  • Vermeng één à twee eetlepels olijfolie met de aardappel frietjes.
  • Leg de patat op een of meer bakplaten en doe deze in de oven.
  • Bak de zoete aardappel patat ongeveer 20 tot 30 minuten. Je kunt ze tussendoor omscheppen.

Bij de tijd die het in de oven moet, geldt: hoe dunner je de frieten hebt gemaakt, hoe minder lang. Het is het beste om tussendoor te kijken hoe de patat eruit ziet en het eruit te halen als jij het goed genoeg vindt!

 

Recept voor zoete aardappel blokjes uit de oven

Ook blokjes van zoete aardappel zijn erg lekker uit de oven. Deze zijn aan de buitenkant knapperig maar van binnen nog lekker zacht! Voeg kruiden toe om het een extra smaak te geven. Denk hierbij aan: tijm, rozemarijn, basilicum, paprikapoeder, italiaanse kruiden, speciale aardappelkruiden. Je kunt eindeloos variëren en combineren met kruiden.

Zoete aardappelblokjes uit de oven maak je op bijna dezelfde manier als zoete aardappel friet:

  • Verwarm de oven voor op 230 graden.
  • Schil de aardappelen.
  • Snijd de aardappelen in blokjes. Maak de blokjes niet té groot, dan worden ze mogelijk niet helemaal goed gaar.
  • Mix de aardappelblokjes met een scheut olijfolie en de kruiden die jij lekker vindt.
  • Bak ongeveer 30 minuten in de oven of tot wanneer jij ze goed vindt.

Zoete aardappel uit de oven is heerlijk om te eten met sausjes, zoals mayonaisse, ketchup en knoflooksaus!
Je kunt het serveren met een gekookte groente of lekker knapperige salade.

 

Heb jij nog lekkere recepten voor zoete aardappel uit de oven? Laat het achter in de reacties! 😀

 

Je vindt misschien ook interessant…

Met deze tips is jouw oven in no time weer helemaal schoon!

Zo lukt gezond(er) eten je dit keer wel

Tijd besparen, efficiënter boodschappen doen en gezonder eten met een eetschema

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Comments

0 comments

Tijd en geld besparen met het maken van een eetschema

Met deze opruimtips krijg je een net huis en meer rust in je leven!