in ,

Zijn de eieren nog vers genoeg? Eieren controleren met de watertest

Een gebakken of gekookt eitje is erg lekker zo nu en dan. Alleen net zoals bij andere voedingsmiddelen, kunnen ook eieren bederven. Het risico op ziekten is dan erg groot, dus eet een bedorven ei absoluut niet! Alleen hoe kun je van eieren controleren of ze nog goed zijn? Wij leggen je hier een makkelijk trucje uit om de versheid van je eieren te checken!

De houdbaarheidsdatum

Op het doosje met eieren staat een datum tot wanneer ze tenminste houdbaar zijn, de THT-datum (tenminste houdbaar tot datum). De THT-datum geeft aan tot wanneer de kwaliteit van een product het beste is. Het betekent niet dat de eieren daarna in één dag ineens slecht zijn! Veel levensmiddelen kun je ook na de THT-datum nog eten.

Om te kijken of dat over de datum is nog goed is, kun je vaak het best kijken hoe het eruit ziet en hoe het ruikt. Eieren op deze manier controleren gaat alleen iets moeilijker. Gelukkig is er een trucje!

Eieren controleren met de watertest

Bij eieren checken of ze bedorven zijn, heb je alleen nodig: een doorzichtige kom of beker water en het ei dat je wil testen. Het ei moet rauw zijn!

Wat je doet is het volgende:

  • Vul de kom of beker met voldoende water tot een paar centimeter boven het ei.
  • Leg het ei in het water.

Nu kijk je wat het ei doet. Blijft het ei op de zijkant op de bodem liggen? Dan is het ei zeker nog vers genoeg om te eten! Blijft het ei op de bodem liggen, maar gaat het wel iets rechtop staan? Dan is het 2 á 3 weken oud, maar ook nog prima eetbaar.

Als het ei gaat drijven, dan is het bedorven en kun je het niet meer eten. Gooi het dan weg.

Eieren langer vershouden

Eieren controleren op versheid is dus hartstikke makkelijk! En er is iets dat je kan doen om je eieren langer vers te houden. Zet het doosje met eieren niet in de koelkastdeur (zoals de meeste mensen doen!) maar echt op een plank in de koelkast. Zo wordt het doosje niet zo erg aan wisselende temperaturen blootgesteld. Als het doosje in de deur staat, gebeurt dit wel elke keer als iemand de koelkast open doet.

Je vindt misschien ook interessant…

Wat kun je beter kiezen: een frituurpan of een airfryer?

Zelf eenvoudig een huishoudschema maken

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Thee-aanslag verwijderen uit kopjes

Met deze tips kun je tijd besparen op schoonmaken