in ,

Efficiënt huishouden: met deze tips is dat een fluitje van een cent!

Tips voor een efficiënt huishouden

Druk, druk, druk. Dat is een goede samenvatting van de meeste levens tegenwoordig, en vast ook van de jouwe! Druk met werk, druk met sporten en hobby’s, druk met kinderen… En dan moet ook het huis er nog een beetje toonbaar uitzien. Het kan soms aanvoelen alsof het allemaal teveel is en dat geeft stress. Gelukkig hebben wij voor jou een hele verzameling tips om je huishouden te plannen en organiseren! Met deze tips heb jij binnen de kortste keren een efficiënt huishouden.

Houd klusjes bij

Grote, tijdrovende klusjes ontstaan vaak doordat je kleine klusjes lange tijd uit blijft stellen. Het schoonmaken van de oven bijvoorbeeld of het opruimen van een kamer. Onze eerste tip is dan ook: houd klusjes bij. Neem iedere dag vijf tot tien minuutjes om wat dingen op te ruimen, ruim dingen meteen op als je naar een andere kamer loopt. Veeg meteen die kruimeltjes uit de oven of ga even met een keukenpapiertje langs de vlekken, zodat ze niet aankoeken. Het zijn maar kleine dingetjes, maar ze maken een groot verschil!

Grote, tijdrovende klusjes ontstaan vaak doordat je kleine klusjes lange tijd uit blijft stellen.

 

Verdeel de taken

Wie zegt dat jij de enige bent die alles in huis moet doen? Behalve als je alleen woont natuurlijk. Anders kan je partner ook best wat taken overnemen, en de kinderen ook als ze daar oud genoeg voor zijn. Verdeel de taken wel eerlijk en bespreek wie welk klusje leuk vindt om te doen. Vind jij stofzuigen verschrikkelijk, maar vindt jouw zoon of dochter dat wel oké om te doen? Mooi geregeld! Het verdelen van de taken gaat super makkelijk met de app Chorma of met de app Cozi. Lees hier meer over onze top 3 huishoudapps!

Doe slimmer boodschappen

Doe op een vaste dag boodschappen voor de hele week. Dit scheelt heel wat heen en weer gevlieg naar de supermarkt. Bovendien zijn er handige apps waarin je een boodschappenlijstje kan maken en waar iedereen dingen aan toe kan voegen en van af kan strepen.

Plan het avondeten vooruit

Zo komen we gelijk bij het volgende punt: maak een maaltijdplanning. Ga één keer per week eens zitten ‘s avonds en maak een planning voor wat je de komende week gaat eten. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn! Aan de hand van deze planning kun je een boodschappenlijstje voor de hele week maken. En ja, ook veel versproducten blijven best een hele week goed!

Het avondeten is zo’n groot onderdeel van de dag, dat het erg belangrijk is om dit slim aan te pakken bij efficiënt huishouden. Wij hebben een heel artikel gemaakt over hoe je het maken van een maaltijdplanning of weekmenu aan kan pakken!

Maak eten voor meerdere dagen

Je kunt ‘s avonds veel tijd besparen door het koken te schrappen. Maar hoe dan? zien we je denken. Het antwoord is simpel: kook de dag ervoor wat meer en zet de restjes in de koelkast. Ook kun je vrijwel al het gekookte eten invriezen en later in de magnetron opwarmen. Handig voor als je een keer echt geen tijd of zin hebt om te koken of gewoon om tijd te besparen.

Probeer de positieve kant te zien

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer iets positiefs in de huishoudelijke klusjes te zien. Denk bijvoorbeeld aan het voldane gevoel dat je zal hebben als je iets van je takenlijstje af hebt kunnen strepen! Of aan hoe fijn het is om een lekker fris huis of frisse badkamer te hebben.

Geef dingen een vaste plek

Voor een opgeruimd huis is dit essentieel. Als je een vaste plek hebt voor de meeste dingen, is het veel makkelijker opruimen en weervinden. Zorg voor voldoende kastjes, lades en bakken waar je alles in kwijt kan. Zolang het uit het zicht is, ziet het er al een stuk beter uit!

Huishouden plannen en organiseren met een huishoudschema

Het organiseren van het huishouden, vooral van alle taken die in en om het huis gedaan moeten worden, kun je heel overzichtelijk doen in een huishoudschema. Door je tijd slim in te delen, houd je meer vrije tijd over! Lees hier hoe je eenvoudig zelf een huishoudschema kan maken. Zo wordt efficiënt huishouden makkelijk!

Efficiënt huishouden organiseren met apps

Naast een huishoudschema, zijn er ook talloze apps voor je tablet en mobiel waarmee je taken op kan schrijven en kan delen met andere mensen. Zo is het ook voor de andere leden van jouw huishouden mooi overzichtelijk!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0
Een mandje met dun wit papier met daarin patatjes met kruiden erop

Wat kun je beter kiezen: een frituurpan of een airfryer?

Iemand is zijn handen onder de kraan aan het schoonmaken met fruit op de achtergrond

De airfryer schoonmaken wordt eenvoudig met deze tips!