in ,

Eenvoudige tips voor fruitvliegjes bestrijden

Wat te doen tegen fruitvliegjes in huis?

Het wordt weer warmer, dus misschien heb je ze al wel in huis zien rondvliegen: fruitvliegjes. Deze irritante beestjes komen vooral op rottend en overrijp fruit af en kunnen erg irritant rond je hoofd vliegen. Met warm weer planten ze zich erg snel voort, waardoor ze al snel een kleine plaag zijn in je huis! De vliegjes zijn moeilijk om helemaal weg te krijgen, maar er zijn wel een paar dingen die je kan doen om fruitvliegjes tegen te gaan en om te voorkomen dat ze allemaal in huis gaan zitten. De tips voor fruitvliegjes bestrijden en voorkomen lees je hier!

 

Eet fruit op tijd op

Fruitvliegjes vind je vooral bij de fruitschaal, helemaal als daar fruit op ligt dat eigenlijk al een beetje overrijp is of aan het rotten is. Zorg daarom dat je fruit in huis op tijd opeet en het anders weggooit voor het te overrijp wordt. Vaak kun je overrijp fruit nog prima invriezen, om later in een smoothie te doen!

Het meeste fruit kun je ook in de koelkast bewaren. Alleen exotisch fruit, zoals bananen en mango, kun je beter niet in de koelkast doen. 

Voorkomen dat fruitvliegjes iets hebben om op af te komen, is nog beter dan ze te moeten bestrijden!

 

Geen vieze vaat laten staan

Je zou denken dat fruitvliegjes alleen op fruit af komen, maar ze komen ook op restjes of vlekken van fruit en zoet drinken af. Zet glazen waarin drinken heeft gezeten daarom meteen in een dichte vaatwasser of spoel ze om. Vooral glazen waarin fruitsap, ranja of wijn heeft gezeten, trekken fruitvliegjes aan.

Ook borden met restjes jam en appelstroop zijn aantrekkelijk voor fruitvliegjes.

 

Fruitvliegjes bestrijden met kruiden

Fruitvliegjes houden niet van geuren die erg sterk en kruidig zijn, zoals knoflook, kruidnagel en lavendel. Het helpt dus om stukjes hiervan tussen het fruit te leggen. Ook kun je een vers kruidenplantje met een sterke geur bij de fruitschaal zetten. Dit houdt de fruitvliegjes op afstand!

 

GFT-afval meteen in de container

Veel mensen hebben een prullenbak in de keuken staan waar ze etensresten in gooien. Dit is een perfecte plek voor fruitvliegjes om zich te verzamelen, vooral als er resten fruit en groente in liggen. Je kunt gft-afval daarom het beste meteen buiten in de container gooien. Als een extra maatregel tegen fruitvliegjes, kun je het afval eerst in een dichte plastic zak doen voor je het in de container gooit.

De prullenbak binnen kun je het beste regelmatig leeggooien in de container.

 

Fruitvliegjes houden niet van tocht

Net zoals fruitvliegjes niet van sterke kruidengeuren houden, houden ze ook niet van tocht. Je kunt een raam en deur of twee ramen tegen elkaar open zetten om een tochtstroom te maken. Het werkt het beste als het fruit in deze tocht staat. Maar let wel op dat eventuele andere huisdieren, zoals cavia’s, geen last moeten hebben van de tocht!

 

Fruitvliegjes bestrijden met een val

Zitten er al aardig wat fruitvliegjes in huis en wil je daar vanaf komen? Ga dan niet achter ze aan vangen om ze dood te slaan, dat kost veel energie en werkt vaak niet zo goed. Je kunt ze het beste in de val lokken en ze daarna naar buiten gooien.

Fruitvliegjes in de val lokken is erg simpel. Je kunt een speciale fruitvliegjesvanger in een winkel kopen, maar je kunt ook het volgende doen:

  • Leg een bananenschil in een plastic zak.
  • Laat de plastic zak open.
  • Laat het een tijdje liggen, zodat de fruitvliegjes erop afkomen.
  • Hebben de fruitvliegjes op de schil verzameld? Doe dan de plastic zak dicht en neem het mee naar buiten.
  • Laat de plastic zak buiten open of kieper de zak open in de gft-container. Zolang de vliegjes buiten zitten, heb je er toch niet zoveel last van!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Comments

0 comments

stapeltje havermout pannenkoekjes met bramen

Vier havermout recepten: eenvoudig, goedkoop en gezond!

6 Eenvoudige tips om meer sfeer in huis te halen