in ,

Een bijenvriendelijke tuin maken en waarom dat zo belangrijk is!

Zo maak jij jouw tuin een paradijs voor bijen!

Wist je dat bijen zorgen dat 70% van alle voedselgewassen op aarde ieder jaar weer eten geven? Onder andere appels, aardbeien en koffieplanten worden door bijen bevrucht. Deze diertjes zijn dus enorm belangrijk voor de landbouw, en dus voor ons eten! Veel wetenschappers maken zich dan ook grote zorgen: er is namelijk een massale bijensterfte aan de gang.

Gelukkig kun je zelf ook iets doen om de bijen te helpen! Door veel verschillende (wilde) bloemen in je tuin te zetten, biedt je de bijen voedsel, terwijl zij de bloemen voor je bestuiven. Een tuin maken waar bijen graag komen, is ook helemaal niet moeilijk! Onze bijenvriendelijke tuin tips helpen je op weg.

 

Oorzaak van de bijensterfte

De grootste oorzaak voor de bijensterfte, is de landbouw. Steeds grotere stukken land worden kaal gemaakt om één gewas te planten, zoals mais. Er zijn steeds minder wilde bloemen en planten, waar bijen hun nectar ophalen. Deze nectar is hun voedsel. Minder bloemen betekent minder bijen.

Ook het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen (pesticiden) in de landbouw zorgt voor bijensterfte. Het meeste hiervan is puur vergif, niet alleen voor rupsen en dergelijke, maar ook voor bijen.

 

Bijenvriendelijke planten en bloemen

Een bijenvriendelijke tuin begint natuurlijk bij bloemen! Bloemen zijn niet alleen goed voor de bijen, maar ze laten je tuin of balkon er ook vrolijk uitzien. Er zijn veel bloemen waar bijen op af komen. De top 10 bloemen voor bijen en planten waar ze graag naartoe komen, is deze, volgens bijenclub.com:

  1. Botanische krokus – Crocus tomasinianu
  2. Zenegroen – Ajuga reptans
  3. Ooievaarsbek – Geranium sanguineum
  4. Hysop – Hyssopus officinalis
  5. Gewone lavendel – Lavandula angustifolia
  6. Duifkruid – Scabiosa columbaria
  7. Lampenpoetser – Liatris spicata ‘Kobold’
  8. Rozen- Rosa spp
  9. Wilde Marjolein – Origanum vulgare
  10. Hemelsleutel – Sedum spectabile

Dit zijn allemaal bloemen en planten met mooie kleuren, zoals paars en roze. Een bijenvriendelijke tuin ziet er ook nog eens prachtig uit!

Let er bij het planten van bloemen voor bijen ook op dat je bloemen kiest die het hele seizoen bloeien of die in verschillende perioden bloeien. Anders staat je tuin misschien twee maanden in bloei, maar daarna zijn alle bloemen uitgebloeid. Kies dus bloemen die in verschillende maanden bloeien, of die het hele seizoen bloeien. Zo bloeit er altijd iets in jouw tuin!
Het bijenseizoen loopt van vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar.

 

Gebruik geen chemische bestrijding

Heb je naast bijen andere insecten in je tuin die je daar niet wil hebben? Bestrijd deze dan niet met pesticiden, want die zijn ook slecht voor bijen en soms zelfs voor je eigen gezondheid! Onkruid kun je het beste gewoon zelf weghalen. Wij hebben al een artikel over onkruid verwijderen én voorkomen!

Bij het kopen van bloemen, bloembollen, planten, zaden en (pot)grond, kun je er ook op letten dat deze biologisch zijn. Dat betekent dat er bij de productie daarvan ook geen pesticiden zijn gebruikt. Dit is niet altijd bij grote tuincentra te vinden, maar vaak wel bij kleinere, regionale tuinwinkels. Ook online kun je genoeg vinden.

 

Bijenhotel maken in de tuin

Bij bijen denk je er al snel aan dat ze in een groot volk bij elkaar leven. Toch leven de meeste bijen en hommels alleen in eigen holletjes. Ze houden zich schuil in holletjes in de grond, in holle takken of in gaatjes in hout. Je kunt dus makkelijk zelf een bijenverblijf maken! Boor gaten van verschillende groottes in een stuk hout en hang of zet dit op een beschutte, maar zonnige plek. Het liefst een plek waar ook nog eens (wilde) bloemen in de buurt zijn!
Je kunt ook een kant-en-klaar bijenhotel kopen bij de meeste tuinwinkels en online. Of er echt bijen in gaan, is niet gegarandeerd, maar je helpt ze in ieder geval wel een handje!

Plant dit voorjaar dus een mooie strook wilde bloemen in jouw tuin. Daarmee help je de bijen en dus ook de toekomst! Want zonder bijen komt de voedselvoorziening in gevaar. Wees niet bang voor de bijen, ze doen niets zolang jij ze ook niets doet. Laat ze gewoon rustig hun gang gaan.
En zo kun je in de zomer genieten van een prachtige, kleurrijke en bijenvriendelijke tuin!

Wat doe jij dit jaar in jouw tuin voor de bijen? 🙂

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Comments

0 comments

Met deze opruimtips krijg je een net huis en meer rust in je leven!

Tips & tricks voor de grote voorjaarsschoonmaak