in

Een andere manier van eten bereiden: groenten blancheren

Wat is blancheren en hoe werkt het?

Hoe moet je groenten blancheren en hoe lang?

Er zijn vele technieken en manieren om eten te bereiden: bakken, braden, koken, wokken, frituren. Het is al een aardig rijtje. Nog een andere kooktechniek is blancheren. Het klinkt misschien moeilijk omdat het zo’n duur woord is, maar blancheren kun je erg makkelijk zelf doen! Het heeft veel voordelen, zoals een mooi behoud van de smaak en kleur van het eten. Lees hier hoe je moet blancheren!

Wat is blancheren?

Blancheren is een manier van koken waarbij de groente erg kort wordt gekookt. Daarna wordt het in koud water gedaan of afgespoeld met koud water. Dit onderbreekt het kookproces.
Door het kookproces te onderbreken met koud water, stopt de werking van enzymen. Deze enzymen zijn verantwoordelijk voor het garen en bederven van eten. Blancheren wordt dan ook veel gebruikt voordat eten wordt ingeblikt of ingevroren. Het blijft daardoor langer goed!
Voordat je boerenkool gaat invriezen, kun je het dus beter nog blancheren.

Smaak en kleur behouden

Blancheren wordt ook gebruikt om voedsel te bereiden dat op een andere manier niet de goede smaak of kleur krijgt. Sperziebonen, bijvoorbeeld, verkleuren nog wel eens als je ze gewoon lang kookt. Dit ziet er mogelijk minder lekker uit dan wanneer ze nog knapperig groen zijn!

Hoe werkt blancheren?

Vaak wordt blancheren met water gedaan. Je kunt koud water opzetten en dit aan de kook brengen, maar het is handiger om het water eerst te laten koken. Pas als het kookt, voeg je de groente voor korte tijd toe. Na die tijd spoel je ze af met water. Niet alleen om de werking van enzymen te stoppen, maar ook zodat de groenten door hun eigen warmte niet blijven garen (doorgaring).

Hoelang moet je groente blancheren?

Er zijn een paar groenten die vaak worden bereid met blancheren. Wij hebben de tijd dat deze moeten koken voor jou op een rijtje gezet:

  • Sperziebonen: ongeveer 2 minuten, dan zijn ze beetgaar.
  • Bladgroente (zoals boerenkool): 30 seconden tot 1 minuut.
  • Brandnetel: 45 seconden tot 1 minuut, afhankelijk van de hoeveelheid.
  • Spruitjes: 4 minuten.

Blancheren doe je zonder deksel op de pan. Met deksel wordt het namelijk te warm doordat de stoom dan gevangen blijft. Hierdoor gaart het te snel. Geen deksel erop dus! Je moet de groente er toch redelijk snel weer uithalen.

Je vindt misschien ook interessant…

Efficiënt huishouden: met deze tips wordt dat een fluitje van een cent!
Gezonder eten wordt makkelijk met deze tips

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Zo gaat gezonder eten je dit keer wél lukken!

3 Lekkere en eenvoudige smoothie recepten