in , ,

Dit is de optimale indeling voor jouw koelkast!

Wist je dat de koelkast indeling invloed heeft op hoelang de producten goed blijven?

Dit is de optimale indeling voor jouw koelkast

Wat zouden we toch zonder de koelkast moeten? In vrijwel ieder huishouden staat er wel eentje. Het houdt producten langer vers en zorgt voor lekker koude drankjes. Alleen wist je dat het niet overal in de koelkast even koud is? Onderin de koelkast kan het al snel twee tot drie graden kouder zijn dan bovenin de koelkast. Dit komt doordat warmere lucht omhoog beweegt.

Van deze kleine temperatuurverschillen merk jij waarschijnlijk helemaal niets als je de koelkast open trekt. Toch heeft het wel invloed op hoelang iets goed blijft in de koelkast. De indeling van de koelkast is dan ook zeker de moeite waard om even naar te kijken. Maar wat leg je dan waar in de koelkast? Wij geven je tips voor de koelkast indeling waarmee je optimaal gebruik maakt van dit handige apparaat.

 

Wat is het koudste punt?

Meestal is het koudste punt van de koelkast onderin, maar als je een vriesvak boven de koelkast hebt, kan het ook andersom zijn. Weet je het niet zeker? Meet dan de temperatuur op. Je legt de temperatuurmeter eerst bovenin de koelkast en kijkt na een uur wat de meter voor temperatuur aangeeft. Daarna doe je dit ook onderin de koelkast. Zo weet je zeker of het boven of onderin het koudst is!

Bij onze koelkast indeling gaan we uit van een koelkast die onderin het koudst is en bovenin iets warmer.

 

De lades onderin

In de lade of lades onderin de koelkast bewaar je groenten, fruit, verse kruiden, champignons en andere paddenstoelen. Ook groenten (en aardappelen) die voorverpakt zijn bewaar je in de lades onderin.

Het is niet nodig om iedere fruit- en groentesoort in de koelkast te bewaren. Appels, peren, paprika, bananen en kiwi’s kun je bijvoorbeeld prima buiten de koelkast bewaren. Ben je bang dat de bananen te snel rijpen? Dan kun je ze wel in de koelkast doen. De kou vertraagt namelijk het rijpingsproces. Je merkt vanzelf welke dingen je het best in de koelkast kan bewaren en wat het ook prima volhoudt op het aanrecht! Bananen kunnen wel bruinig verkleuren in de koelkast. Deze en andere soorten exotisch fruit kun je dan ook beter gewoon buiten de koelkast bewaren. 

De kou vertraagt het rijpingsproces van fruit

De onderste plank

Boven de groentelades vind je de onderste plank van de koelkast. Dit is de ideale plek voor vleeswaren, vis, vlees en gevogelte. Ook zuivelproducten, zoals yoghurt en kwark, kunnen het beste op de onderste plank. Boter en kaas juist weer niet.

 

De planken in het midden

Hierbij hebben we het over alle planken tussen de onderste en de bovenste plank in. Deze planken zijn de aangewezen plek voor de meeste producten: overgebleven porties van maaltijden, soep, worst, gebak, kaas, bakproducten en boter.

Bij de indeling van het midden van de koelkast is het handig om de producten per productsoort bij elkaar te zetten. Bakproducten bij de bakproducten, bakjes met restjes bij elkaar, enzovoorts. Op die manier kun je makkelijk iets weer vinden en weet je na het boodschappen doen precies waar het staan moet.

 

De bovenste plank

Op de bovenste plank van de koelkast is het vaak iets warmer dan onderin. Bij de koelkast indeling is dit dus de geschikte plek voor margarine, sauzen (ketchup e.d.), flessen die nog niet geopend zijn, vruchtensap en potten met bijvoorbeeld augurken of zilveruitjes die al open zijn geweest.

 

De deur van de koelkast

Als laatste is er natuurlijk nog de deur van de koelkast. Daar zijn vaak een aantal fraaie vakjes en bakjes te vinden. Wat kun je hier het beste bewaren? De koelkastdeur is de aangewezen plek voor: potjes, flesjes, eieren en tubes. Bovenin de deur kun je ook kaas en boter bewaren en onderin de deur flessen fris en pakken met vruchtensap en zuivel (zoals yoghurt en vla) die al open zijn geweest.

 

Koelkast met voorgeschreven indeling

Met nieuwe koelkasten kan het zijn dat er in de gebruiksaanwijzing een handleiding staat voor welke producten je het beste op welke plaats kan bewaren. Is dit het geval voor jouw koelkast? Dan kun je het beste deze handleiding volgen voor het beste resultaat!

 

Je vindt misschien ook interessant…

De voordelen van een eigen moestuin
Meal prep: bespaar tijd en eet gezonder

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Zilvervisjes in huis bestrijden en voorkomen

Een goede ochtendroutine maken en je dag succesvol starten