in ,

De vriezer schoonmaken: dit is de beste manier!

De vriezer schoonmaken: dit is de beste manier!

Uit veel huishoudens is de vriezer niet meer weg te denken. We stoppen er van alles in: van ijsklontjes tot brood en kant- en klare pizza’s of juist restjes eten die over zijn gebleven. Even opwarmen in de magnetron of oven en er staat een maaltijd op tafel! De vriezer houdt dingen maandenlang vers, doordat de kou het rijpingsproces stopzet. 

Zoals vele apparaten in huis heeft ook de vriezer af en toe een beetje aandacht nodig in de vorm van een goede schoonmaakbeurt. Geen zorgen, één keer per jaar is vaak al voldoende. De vriezer schoonmaken is niet alleen een prettig idee omdat je zoveel eten erin bewaart. Met het schoonmaken wordt het koelvermogen ook beter, waardoor je vriezer minder energie slurpt! 

 

De vriezer ontdooien

Voordat je kan beginnen met het schoonmaken van de vriezer, moet deze eerst ontdooien. Zorg er dus voor dat de vriezer leeg is, dat je de etenswaren zoveel mogelijk op hebt gegeten. Als alle producten eruit zijn, haal je de laden van de diepvries eruit. Leg onderin een handdoek om het water dat mogelijk gaat lekken door het ontdooien op te vangen. Daarna kun je de vriezer ontdooien! 

Het ontdooien doe je simpelweg door de aan-uit knop om te zetten of door de stekker uit het stopcontact te halen. 
Blijven bij het ontdooien nog grote stukken ijs aan de wanden plakken? Die kun je eenvoudig losmaken met een spatel. Pas wel op dat je de kwetsbare koelelementen niet beschadigt! 

 

Het schoonmaken van de binnenkant

Nu de vriezer ontdooid is, kan het schoonmaken beginnen! Omdat door het ontdooien stukken ijs zijn gesmolten, is het handig om eerst met een doek de vriezer droog te maken. Daarna maak je in een emmer een sopje. Warm water met een scheutje afwasmiddel is voldoende. Gebruik het liefst geen agressieve schoonmaakmiddelen of schuurmiddel, want dit kan de vriezer beschadigen. 

Met het sopje kun je de vriezer aan de binnenkant afnemen. Doe dit daarna nog eens met warm water om het sop af te nemen en droog alles daarna goed af. 

 

Buitenkant van de vriezer schoonmaken

De binnenkant is schoon! Nu is het de beurt aan de buitenkant, want ook die wordt na verloop van tijd vies. En nu we toch bezig zijn, kunnen we het maar beter helemaal in één keer aanpakken! Met een schone doek kun je de buitenkant van de vriezer afnemen. Denk hierbij aan de zijkanten, de deur en eventueel bovenop de vriezer. Vergeet ook het handvat waarmee je de vriezer opent niet. 

Heeft je vriezer aan de achterkant een rooster? Deze kun je stofvrij maken met behulp van een zachte borstel. Het is belangrijk dat er niet teveel stof op dit rooster zit, want dat is nadelig voor het koelvermogen van je vriezer! En hoe slechter het koelvermogen, hoe meer energie (en dus geld) de diepvries verbruikt. 

 

Na het schoonmaken

Als de vriezer helemaal schoon is, kun je alles er weer in doen. De laden en eventueel de plateaus. Zet de producten er niet meteen in! De vriezer moet, nadat je deze aan zet, namelijk eerst weer afkoelen tot onder het vriespunt. Heeft hij de goede temperatuur gebruikt? Dan kun je hem weer volpakken! 

 

De vriezer ijsvrij houden

Nu de vriezer helemaal schoon is, wil je dit natuurlijk zo lang mogelijk zo houden. Er zijn een paar dingen die je kan doen om ijsvorming te voorkomen of vertragen. Belangrijk is dat je de vriezer niet te lang open houdt: bedenk voor het openen wat je nodig hebt, pak dat en sluit de deur zo snel mogelijk weer. Zorg er ook voor dat de deur echt goed dicht zit (en of de deurrubbers nog goed zijn). 

 

Zo heb je weer een jaar plezier van een schone vriezer!

 

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0
Een schap met roze, oranje en donkerpaars gekleurd fruit in een supermarkt

Bewuster en sneller boodschappen doen, doe je met deze tips!

De tuin winterklaar maken