in

De tuin winterklaar maken

De tuin winterklaar maken

De ochtenden en avonden zijn donkerder, de dagen zijn korter en het wordt kouder buiten. Nu de herfst volop bezig is, wordt het tijd om ook alvast aan de winter te gaan denken wat betreft de tuin. In de winter bloeit er weinig en zal er geen blad meer van de bomen vallen. Het is dus ideaal om te zorgen dat de tuin er voor die tijd netjes bij ligt. Dan heb je er aan het begin van de lente weer wat minder werk mee! 

 

Vanaf wanneer kun je de tuin winterklaar maken?

Wanneer is nu eigenlijk het juiste moment om de tuin winterklaar te maken? In de herfst valt er nog allemaal blad van de boom, vooral aan het begin hiervan, dus dat is geen handig moment. Vaak is oktober de ideale maand om dit te doen. Of je dit begin of eind oktober doet, hangt een beetje af van hoeveel bladeren de bomen en struiken nog hebben en hoe mooi weer het nog is om in de tuin bezig te zijn. 

Dus, wat kun je precies doen om je tuin winterklaar te maken?

 

Uitgebloeide bloemen verwijderen

Tegen oktober zijn vrijwel alle bloemen wel zo’n beetje uitgebloeid. Door de kou gaan ze dood en verwelken ze uiteindelijk. Je kunt dus beginnen met het afknippen of verwijderen van alle dode en uitgebloeide bloemen. Bij meerjarige bloemen kun je eventueel een stukje van de stengel en de bladeren laten zitten. Deze geven de grond waar de bloembol of wortels in zitten net iets meer bescherming bij vorst. 

 

Het gazon

Vanaf oktober is het verstandig om het gras niet meer zo kort te maaien als in de zomer. Bij temperaturen onder de 6 graden zal het gras namelijk niet veel meer groeien. Eventueel is dit de tijd om het gras nog een keertje te verticuteren als dat nodig is! Ook kun je het gazon een keer extra voeding geven met een speciale meststof voor de winter. 

Daarnaast kun je de randjes van het gazon nog een keer netjes snoeien. Heb je veel last van wortelonkruid in het gras, dan kun je ook die nog een keer uitsteken. 

 

Bomen snoeien

Als de bomen eenmaal (het grootste deel van) hun bladeren hebben verloren, kun je deze eenvoudig snoeien. Dit hoeft niet perse in oktober, maar kan ook later. Wel is het belangrijk dat je druiven, acers, berken en noten snoeit vóór de maand januari. Bij deze bomen komt het stromen van het sap namelijk alweer op gang vanaf januari. Ga je ze dan nog snoeien, dan kost het de boom veel verloren energie die in de gesnoeide takken in gestoken. 

 

Bloembollen in de tuin planten

Het winterklaar maken van de tuin is het perfecte moment om alvast bloembollen te planten die in het voorjaar kunnen gaan bloeien. Nu is de grond nog mooi zacht daarvoor. Voorbeelden van bloemen waarvoor je al bollen zou kunnen planten zijn onder andere krokusjes, narcissen en tulpen. Zo hoef je in het voorjaar niets te doen en heb je toch leuk wat kleur in de tuin! 

 

Blad verwijderen

Als je bomen in of om de tuin hebt staan kan er heel wat blad naar beneden komen in de herfst, vooral als het grote bomen zijn. Het is niet perse nodig om al het blad uit de tuin te halen. Wil je het niet op het gras hebben liggen? Hark dan een deel van het blad de borders in. Hier vormt het een goed laagje isolatie tegen vorst. Ook bepaalde dieren nestelen zich graag in de bladeren in de tuin, zoals egels. 

Een beetje blad op het gras is niet erg, maar laat hier niet te veel blad op liggen. Het gras kan dan namelijk geel worden op die plekken. Dat komt doordat het gras daar dan niet genoeg licht krijgt. 

 

De vijver

Het voorbereiden van de vijver op de winter kun je eigenlijk het beste al vroeg in de herfst doen, nog voordat de bomen hun bladeren erg gaan verliezen. Je kunt een net over de vijver hangen, zodat blad dat naar beneden valt niet in het water terecht komt. Het is niet erg als er een paar bladeren in de vijver komen, maar als er een dikke laag bladeren op de bodem ontstaat, kan dit op den duur gaan rotten. Dat is niet goed voor de kwaliteit van het water.

 

Denk aan de vogels

In de lente, zomer en het grootste deel van de herfst is het niet nodig om vogels bij te voeren. In de winter kunnen zij dit wel gebruiken! Vooral als het een strenge winter is en de vogels weinig insecten kunnen vinden om te eten. Je kunt vogelvoer kopen in een winkel, maar ook bijvoorbeeld korsten van brood, stukjes appel en pinda’s (geen gezouten pinda’s) lusten ze graag!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

De vriezer schoonmaken: dit is de beste manier!