in , , ,

Bewuster en sneller boodschappen doen, doe je met deze tips!

Bewuster en sneller boodschappen doen, doe je met deze tips!

Het is een huishoudelijk klusje dat iedere week terugkomt, misschien zelfs wel meer dan één keer: de boodschappen doen. In dit artikel richten we ons vooral op het kopen van eten en drinken – de belangrijkste reden dat we iedere week wel een keer in de supermarkt of op de markt te vinden zijn. De meeste mensen staan er nauwelijks bij stil als ze etenswaren aankopen, dus vonden wij het tijd om een paar dingen uit te lichten waar je op kan letten bij het kopen van eten en drinken! 

 

Weekmenu als basis voor het boodschappenlijstje

Een boodschappenlijstje maken is iets dat de meeste mensen wel doen, zodat je niet thuiskomt en je bedenkt dat je nog iets bent vergeten. Alleen aan de hand waarvan maak jij je boodschappenlijstje? Doe je een rondje door de koelkast en de voorraadkast en schrijf je op wat niet meer op voorraad is? Of schrijf je lukraak de dingen op die je eigenlijk elke week wel koopt (en later misschien toch weer weggooit)? 

Voordat je een boodschappenlijstje samen gaat stellen, is het erg handig om een weekmenu te maken. Dit hoeft helemaal niet zo uitgebreid! Alleen opschrijven wat je van plan bent iedere dag aan warm eten te maken, kan al voldoende zijn. Aan de hand van die planning kun je precies opschrijven welke dingen je moet kopen en wat je misschien al in huis hebt. Daarna kun je het lijstje aanvullen met standaard boodschappen, zoals fruit, brood en drinken.

Weet je niet goed waar je moet beginnen met het maken van een weekmenu? Wij hebben er een artikel over gemaakt!

 

Schrijf meteen op wat je mist

We gaan nog even door over het boodschappenlijstje! Je hebt vast wel eens gehad dat je een lijstje aan het opschrijven was en niet meer kon komen op dat ene product dat je eerder die week nodig had. Om dat te voorkomen is het handig om altijd een lijstje op het aanrecht te hebben liggen. Schrijf hier meteen het product zodra je het mist, zodat het niet uit maakt of je het daarna weer vergeet! Van plan om spaghetti te maken, maar geen pastasaus meer in huis? Opschrijven!

Vind je een papieren lijstje niet handig? Je kunt het ook in de notities van je mobiel zetten. Of download een speciale to do lijstjes app. 

Wist je dat er ook een aantal andere handige apps zijn die je helpen in het huishouden en met het boodschappen doen? Wij hebben de drie beste voor je op een rij gezet!

 

Wees bewust van wat je wel en niet nodig hebt

Houd je in de supermarkt ook aan het boodschappenlijstje! Het is erg verleidelijk om producten in de aanbieding mee te nemen – dat is precies de reden waarom supermarkten aanbiedingen hebben. Om mensen over te halen impulsaankopen te doen. Je aan je lijstje houden voorkomt dat je dingen meeneemt die je eigenlijk niet nodig hebt. Dit scheelt weer voedselverspilling! 

Een ander ding om bewust op te letten om te voorkomen dat je dingen weg moet gooien, zijn de houdbaarheidsdatums. Vraag jezelf goed af of je het product echt op gaat gebruiken voor de houdbaarheidsdatum. Wel is het zo dat niet alle etenswaren meteen slecht zijn als die datum voorbij is! Kijk gewoon goed hoe het eruit ziet en hoe het ruikt. 

 

Aandacht voor gezondheid, dierenwelzijn en milieu

Bewuster bezig zijn met je gezondheid, dierenwelzijn of het milieu tijdens het kopen van eten en drinken? Daarvoor kunnen keurmerken op producten je helpen! Bij vlees bijvoorbeeld geeft het aantal sterren aan wat voor leven de dieren hebben gehad. Of kies anders eens een keertje voor een vegetarische vleesvervanger! Net zo lekker, maar beter voor de dieren én voor het milieu. 

Andere producten hebben keurmerken voor duurzaamheid of mensenwelzijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fairtrade chocolade of koffiebonen.

 

Slim shoppen met aanbiedingen

In de supermarkten is vaak duidelijk aangegeven wat voor aanbiedingen er op dat moment zijn. De kans is dan groot dat jij je laat verleiden door een aanbieding van producten die je eigenlijk niet nodig hebt. Voor het maken van een boodschappenlijstje (en weekmenu) kan het handig zijn om door de foldertjes van supermarkten heen te bladeren en de aanbiedingen voor de week te bekijken. Je kunt dan nadenken of je een gerecht kan maken bij één van de aanbiedingen of dat je een bepaald product dat nu in de aanbieding is, nodig hebt. Zo plan je van tevoren welke aanbieding je mee gaat nemen en kun je makkelijker “nee” zeggen tegen andere aanbiedingen, omdat je weet dat je die niet nodig hebt! 

 

Ga voorbereid op weg met boodschappen doen

Je hebt het ongetwijfeld wel eens meegemaakt: sta je aan de kassa in de supermarkt, besef je je dat je geen boodschappentassen mee hebt genomen! Onhandig sta je daar te prutsen met het zo strategisch mogelijk opstapelen van de boodschappen, zodat je ze kan tillen. Maar als je voor de hele week inkopen hebt gedaan, wordt het lastig om alles mee te krijgen zonder tas! Natuurlijk kun je aan de kassa een tasje kopen, maar dat kost extra geld én is weer wat nutteloos plastic. Daar heeft de wereld al genoeg van. 🙁 

Een handige tip is om altijd een boodschappentas of -kratje in de auto te hebben liggen. Of in de fietstas, als je op de fiets boodschappen doet. Leg deze tas ook altijd weer terug in de auto zodra je het hebt uitgepakt. Zo ga je goed voorbereid naar de supermarkt! 

 

Met deze tips doe je de volgende keer een stuk sneller, goedkoper en bewuster boodschappen. Heb jij zelf nog handige tips en tricks voor het doen van boodschappen? Laat het weten in de reacties onderaan de pagina! 

Je vindt misschien ook interessant…

9 Eenvoudige tips voor het besparen van geld op boodschappen

Deze kruiden mogen niet ontbreken in jouw keuken!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Deze basis kruiden mogen niet ontbreken in jouw keuken

De vriezer schoonmaken: dit is de beste manier!