in ,

Alles dat je moet weten over een airfryer

Hoe het werkt, is het gezonder en heb je speciale producten nodig?

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen in winkels, online of in folders van de Lidl of Aldi: aifryers. Klinkt modern en nieuw, maar wat is een een airfryer nu precies? En hoe werkt het? Is het niet hetzelfde als een oven? Alles wat je moet weten over dit apparaat lees je hier!

Airfryer in het Nederlands

Als je airfryer letterlijk naar het Nederland zou vertalen, krijg je “lucht frituurder”. Dit klopt aardig goed met wat het apparaat doet, maar het klinkt niet zo fraai. In het Nederlands heet het een heteluchtfriteuse. De meeste mensen blijven het airfryer noemen, want zeg nou zelf, dat klinkt toch een stuk beter!

Hoe werkt een airfryer?

Zoals de naam al een beetje verraadt, is de airfryer een tegenhanger van de frituurpan. Alleen werkt een airfryer met lucht om je eten te bereiden in plaats van met frituurvet of -olie. Hoe werkt dit dan? Het is best simpel.

Stel, je wil een portie patat klaarmaken. Als eerste zet je de airfryer aan. Bij de meeste airfryers kun je de gewenste temperatuur instellen. Het duurt een paar minuutjes voor het apparaat opgewarmd is. Dan kun je de patat erin doen. Je kunt de tijd instellen op de airfryer of zelf een kookwekker of timer zetten.

Frituren met lucht

De airfryer zuigt lucht aan en warmt dit op tot de temperatuur die jij ingesteld hebt. Deze lucht circuleert door de heteluchtfriteuse en langs de patat, waardoor dit als het ware door de lucht gefrituurd wordt. Er is geen of slechts heel weinig olie nodig hiervoor.

Airfryer vs. oven

Nu kan ik je bijna horen denken: is het dan niet hetzelfde als een oven? Een oven werkt namelijk ook op hetelucht. Ergens klopt het wel om te zeggen dat een airfryer een soort mini oven is, maar er zijn wel een aantal verschillen:

  • Een airfryer warmt over het algemeen veel sneller op dan een oven. Een airfryer warmt op in 2 tot 3 minuten. Bij een oven duurt dit vaak al snel 10 minuten. Het is wel een beetje afhankelijk van wat voor soort oven je hebt. Tegenwoordig zijn er ook ovens die sneller opwarmen.
  • Als je slechts een kleine portie van iets warm wil maken, hoef je niet helemaal de oven aan te zetten, maar kun je het in de airfryer doen.
  • Daarnaast wordt bij een airfryer het vocht uit het eten afgevoerd. Bij een oven blijft dit vocht op de plaat liggen of lekt het door het rooster heen. Uit een airfryer komen hierdoor vaak krokantere producten.

Speciale patat nodig?

Als je vriesvak met patat in de supermarkt wel eens aandachtig hebt bekeken, heb je vast gezien dat er speciale “airfryer patat” verkocht wordt. Hiervan komt steeds meer in de schappen te liggen. Dit is patat die speciaal (ook) geschikt is voor de airfryer en vaak ook voor de oven. Producten speciaal voor de oven en airfryer komen net wat mooier uit de airfryer dan “normale” producten, maar ook patat en snacks die niet speciaal voor de airfryer zijn, kunnen hier vaak wel in.

Niet alleen patat

Wist je dat je in de airfryer nog veel meer kunt bereiden dan alleen maar patat en frituursnacks? Nu wel! In de airfryer kun je bijvoorbeeld ook groenten garen en poffen, grillen, bakken en braden.

Wennen aan airfryer

Als je nieuw bent met een airfryer, kan het zijn dat het eten er de eerste keer niet meteen zo perfect uitkomt als je gehoopt had, maar maak je geen zorgen! Het is niet heel moeilijk en je leert snel wat de beste temperatuur is voor verschillende soorten eten, net zoals bij een oven.

En die patat smaakt altijd wel goed! 😉

Je vindt misschien ook interessant…

Vijf redenen waarom een blender niet mag ontbreken in jouw keuken!

Tips voor het schoonmaken van de airfryer

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0
een wasmachine en een droger naast elkaar

Zo zorg je ervoor dat je van die vieze geurtjes in je wasmachine af komt!

Foto van bovenaf van patatjes in een wit kartonnen bakje tegen een donkergrijze achtergrond

Is een airfryer echt gezonder dan een frituurpan?